EU-samarbejdet

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har et omfattende EU-samarbejde.

EU's fødevare- og veterinærpolitik

EU’s fødevarepolitik har til formål at beskytte forbrugerne og give dem den rette information, så de kan tage oplyste valg omkring deres kost. Der arbejdes også for, at forbrugerne spiser flere sunde og bæredygtige fødevarer.

EU's landbrugspolitik

EU's fælles landbrugspolitik skal sikre fødevarer til en overkommelig pris og en fair levestandard for landbrugerne. Samtidig bidrager den til den grønne omstilling og til liv i landdistrikterne.

EU's fiskeripolitik

EU har en fælles fiskeripolitik, da både fisk og fiskere bevæger sig på tværs af grænser. Fiskeripolitikkens formål er at skabe fri og lige adgang til at fiske i EU-farvande, i internationalt farvand og i tredjelandes farvand.

Brexit

Den britiske regering og Europa-Kommissionen blev den 24. december 2020 enige om en samlet aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. På fødevare- og fiskeriområdet indeholder aftalen først og fremmest et bredt økonomisk samarbejde med fuld told- og kvotefrihed for alle sektorer, samt en fiskeriaftale. Herudover indeholder aftalen en række regler, der alle har til formål at skabe en så gnidningsfri varehandel som muligt.

Handel og eksport

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har mange internationale relationer og et omfattende samarbejde både med internationale organisationer og med enkeltlande.
For at styrke samarbejdet og fremme danske interesser i udlandet har vi statskonsulenter og eksportrådgivere for fødevareområdet i en række lande. 

Myndighedssamarbejde

Fødevareministeriets samarbejde med myndigheder i andre lande er med til at positionere Danmark og den danske fødevareklynge som et internationalt foregangsland. Det strategiske sektorsamarbejde udgør en kerneindsats i ministeriets arbejde med at udbrede danske erfaringer og løsninger til grønnere og mere bæredygtige fødevaresystemer og fremme verdensmålene.

Nordisk Samarbejde

Nordisk Ministerråd blev dannet i 1971 og er de fem nordiske regeringers officielle samarbejdsforum. I praksis er ansvaret for samarbejdet uddelegeret til de nordiske samarbejdsministre og til Nordisk Samarbejdskomité, som står for den løbende koordinering af det nordiske regeringssamarbejde.

FAO

Fødevareministeriet har det overordnede ressortansvar for FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO). Fødevareministeriets overordnede opgaver vedrørende det internationale aftalesæt for FAO omfatter arbejdet i de styrende organer, dels ”Konferencen”, som afholdes hvert andet år, dels ”Rådet”, som afholder 2-3 møder årligt. Fødevareministeriets faglige opgaver i FAO omfatter Codex Alimentarius, den Internationale Plantebeskyttelseskonvention, plante- og dyregenetiske ressourcer, grænseoverskridende dyre- og plantesygdomme og bæredygtig fiskeri.

OECD

OECD´s mission er at fremme politiske tiltag, der fører til bæredygtig økonomisk vækst og beskæftigelse. OECD’s tiltag skal bidrage til udvikling af verdensøkonomien og til en sund økonomisk udvikling og ikke-diskriminerende vækst i verdenshandelen.