Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Plantebaserede fødevarer er fremtiden. Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe klimaaftrykket.

Derfor vil regeringen styrke den danske plantebaserede fødevare- og landbrugssektor. Handlingsplan for plantebaserede fødevarer skal inspirere til handlekraft hos alle de aktører i vores fødevaresystemer, der hver dag har indflydelse på vores madvalg; fra landbrugeren og fødevareproducenten til detailhandlen, kantineudbyderen og eksportmarkederne – ja, og naturligvis også forbrugeren på sin daglige tur i supermarkedet.

Plantebaserede fødevarer skal forstås bredt og dækker alle typer af fødevarer, som er fremstillet af planter, spiselige svampe, alger og gavnlige mikroorganismer. Der er både fokus på plantebaserede proteiner og alternativer til animalske fødevarer, men også klassiske plantebaserede afgrøder såsom korn, frugt og grønt.

Handlingsplan for plantebaserede fødevarer (DK)

Klik for at downloade - dansk

Click for download - english

 

Handlingsplanen er blevet til på et bredt fagligt grundlag, der bl.a. består af

  • En brancheanalyse fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet om sektorens virksomheder, udviklingsveje og behov, herunder casestudier af den plantebaserede sektor i Tyskland, Holland og Israel
  • En markedsanalyse fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, der vurderer det kommende årtis markedsudsigter for plantebaserede fødevarer i Danmark, EU og resten af verden, herunder fremskrivninger for efterspørgslen på plantebaserede proteiner i Danmark og udvalgte lande.
  • Inddragelse af ca. 30 forskellige interessenter på tværs af branchen, som både har givet skriftlige indspil og deltaget i følgegruppemøder.

Handlingsplanen udgør et katalog over initiativer fra en række ressortområder, som alle vurderes at fremme plantebaserede fødevarer. Som den første af sin slags tjener handlingsplanen dermed som overblik over de statslige greb og initiativer, som aktørerne inden for alle dele af den plantebaserede værdikæde kan gøre brug af.

En stærk kæde

Der er sat målsætninger for fem nøgleområder, der kan styrke den plantebaserede værdikæde:

  1. Det danske råvaregrundlag skal styrkes gennem tilskud og udviklingsindsatser.
  2. Den samlede danske plantebaserede værdikæde skal styrkes, og sammenhængskraften i de enkelte værdikædeled skal øges.
  3. Der skal afsættes flere plantebaserede fødevarer. I 2021 blev der afsat for ca. 32 mia. kr. årligt i den danske detailhandel. Regeringen har en ambition om at øge afsætningen af plantebaserede fødevarer.
  4. Eksportindsatsen for plantebaserede fødevarer skal understøtte den videre udvikling af sektoren. I 2023 og 2024 skal brandingen af den danske plantebaserede fødevaresektor søges styrket gennem en indsats via Food Nation understøttet af de danske ambassader.
  5. Forskning og innovation skal styrkes gennem offentlig-private samarbejder. Regeringen vil arbejde for etablering af strategiske forskningssamarbejder mellem staten og interessenter på landbrugsområdet, herunder evt. en eller flere eksterne aktører (f.eks. virksomheder, private fonde eller andre lande). Samarbejderne kan være med til at skabe grundlaget for, at danske fødevarevirksomheder kan blive førende inden for plantebaseret fødevareproduktion.